IJlst – IJVC heeft de laatste test voordat het bekertoernooi begint goed doorstaan. Mede 4e klasser Friese Boys werd, na een 1-1 ruststand, met 5-1 verslagen en dus eindigt de oefencampagne met 3 overwinningen in 3 wedstrijden. Met goed vertrouwen kan men dus uitkijken naar zaterdag en zal het voor Faber nog een puzzel worden om de start-elf te bepalen.

Voor de aftrap werd er eerst nog een minuut stilte gehouden voor het overlijden van een lid van Friese Boys. Redelijk dubbel voor de club, aangezien Friese Boys dit weekend het 75-jarig jubileum vierde. Na de gebruikelijke toss werd duidelijk dat IJVC nog niet helemaal wakker was. De start om 12:00 uur zal daar ongetwijfeld mee te maken hebben -), maar de eerste 10 minuten waren de gasten de baas. De eerste kans wordt niet verzilverd door de Graaf en vanaf dan neemt IJVC het heft in handen. Via combinatiespel worden de kansen gecreëerd, maar meer dan een corner levert het niet op. De eindpass is niet goed en dus volgt er ook geen beloning. Friese Boys is ook zeker niet kansloos en uit één van de kansen schiet Scholtus raak, 0-1. Het spelbeeld wordt er in de laatste fase niet veel beter op, maar toch komen de “Kypmantjses” langszij. Een voorzet van S. Zijlstra wordt niet goed verwerkt en is het in de rebound Goeman die knap raakt schiet, 1-1. Een kleine opsteker voordat men de rust in gaat.

Na rust (met wisselingen aan beide kanten) zien we een scherper IJVC en dat leidt al snel tot de 2-1 en 3-1. Goeman en Veenstra weten bij beide goals, door goed druk te zetten, de bal te veroveren. In beide gevallen wordt Soenveld in stelling gebracht en die ziet op zijn beurt twee keer Reitsma vrijstaan. Koning oefenwedstrijd weet deze kansen te verzilveren en dan kan het nog wel eens een grote uitslag worden. IJVC beschikt over een goede en vooral fitte selectie en de gasten uit Kollumerzwaag hebben hier blijkbaak moeite mee. Met het inbrengen van Zijsling en van der Zee komt er wat extra impuls voorin en kan IJVC denken aan aanvallen. In de 69e minuut wordt het dan 4-1. Soenveld dribbelt door het midden en produceert een (houdbaar) schot. Echter laat de keeper hem door de handen glippen en rolt de bal langzaam over de doellijn, 4-1. Nadat Friese Boys een fout van Wijnia bijna afstraft, volgt in de 80e minuut het slotakkoord. De Boer snijdt een vrije trap prima aan en wie anders dan Sybrandy knikt binnen, 5-1. In het restant is eigenlijk alleen de ‘panna’ die Goeman kreeg te verwerken nog een hoogtepunt en zien we na 90 minuten voetballen een 5-1 op het scorebord.

Ondanks de afwezigen Bos, Hottinga, Nooitgedagt, Hoekstra, Stienstra en niet spelend lid Kramer (haha) wist de formatie van Faber overtuigend te winnen. De ploeg straalt vertrouwen uit en ondanks dat er nog wel wat te verbeteren is, is de start van het nieuwe seizoen veel belovend. Aanstaande zaterdag begint het echte werk, namelijk de poulefase van de beker. De eerste tegenstander is 5e klasser Irnsum. Een lastige ploeg, die promotie naar de 4e klasse net misliep vorig seizoen. Een klus die niet zomaar geklaard is en dus zullen de mannen van Faber dit keer wél scherp moeten starten. Dat wordt nog wat, aangezien de aanvangstijd 11:30 uur is i.v.m. dorpsfeesten bij de gasten. Tot zaterdag bij het sportpark de Utherne!

Karakteristieken

IJVC 1 – Friese Boys 1 5-1 (1-1)

’30 Scholtus 0-1, ’45 Goeman 1-1, ’48 Reitsma 2-1, ’50 Reitsma 3-1, ’69 Soenveld 4-1, ’80 Sybrandy 5-1.

Opstelling: Wijnia – Hogeling, Spoelstra, de Boer (’45 Sybrandy), S. Zijlstra (’45 Bruggenkamp), J. Zijlstra (75e minuut de Boer), Albertsma (’63 van der Zee), Goeman, Reitsma, Veenstra (’63 Zijsling), Soenveld © (’75 S. Zijlstra).